A lélek jajkiáltása...


A REJTŐZKÖDÉS NEM MEGOLDÁS

A pszichoszomatikával foglalkozó szakemberek szerint minden betegség mögött lelki okok rejlenek, amelyek gyógyításával megszabadulhatunk a testi tünetektől. A bőrproblémák hátterében is legtöbbször problémás emberi kapcsolatok állnak...
Létezik egy krónikus, orvosilag gyógyíthatatlannak tartott bőrbetegség, amely nemcsak fizikailag, de esztétikai és lelki szempontból is megnehezíti az érintettek életét: a pszoriázis időről időre felbukkanó tünetei akár az egész testen szétterjedhetnek. Az ezzel küzdő ember testének látványa miatt gyakran esik kedvezőtlen megítélés alá különféle közösségekben, pedig a pikkelysömör nem fertőz, ám ezt csak kevesen tudják. Nagyon nehéz szembesülni a látható helyeken jelentkező vaskos felrakodásra vagy látványos hámlásra rácsodálkozó tekintetekkel. Szerencsésebbek azok, akik testük könnyebben elrejthető területein viselik a tüneteket, bár a nyári hónapok számukra is sok nehézséget hoznak, hiszen vagy feltárják testük azon részeit, amit rejteni vágynának, vagy kénytelenek hosszú ruhadarabokba burkolózni a legnagyobb melegekben is, ha szeretnék elkerülni a rájuk irányuló tekinteteket. Arról nem is beszélve, hogy az igazán intim helyzetekben képtelenség takargatni a testen csúfoskodó elváltozásokat, s bizony nemritkán előfordul, hogy a látványos tünetek miatt a betegség az érintett és szerettei közé áll. A testi elhatárolódás idővel érzelmi eltávolodássá minősül, megmételyezve ezzel a családi kapcsolatokat és a közeli barátokkal való viszonyt.
A betegek rengeteg energiát fektetnek testük elrejtésébe, ugyanakkor közülük csak kevesen hajlandóak ezt az energiát kitartóan testük és lelkűk rendszeres ápolására fordítani, annak érdekében, hogy ne legyen rejtegetnivalójuk és megőrizzék emberi kapcsolataik minőségét.

A LÉLEK JAJKIÁLTÁSA

„Magyarországon népbetegség a pikkelysömör. Vannak kutatások, amelyek szerint autoimmun betegség, mások szerint pszichoszomatikus. A betegségben szenvedőknek gyakorlatilag mindegy. Eléggé kellemetlen, mert ha bedurran a betegség, akkor ugye viszket, meg rosszul is néz ki. A pszoriázis sajnos legtöbbször a lelket is megviseli, hiszen az emberek többségének fogalma sincs róla, miért vörös foltos a könyökünk, a homlokunk. Volt jó néhány kellemetlen élményem, amíg megértettem, hogy mindaddig nincs esélyem a gyógyulásra, amíg nem változtatok az életemen." (várószoba.hu, 2010.)
 „1995 nyarán egyetlen pici, piros elváltozást észleltem a kézfejemen, igazából nem tulajdonítottam jelentőséget neki. Később viszont egyre csak elterjedtek, utána derült igazán, vagy inkább borult, hogy nekem bizony pikkelysömöröm van... Azzal igazából nem mondok újat, hogy a betegség pszichoszomatikus eredetű... Nem vagyok orvos, de kijelenthetem, teljes bizonyossággal, hogy ez a betegség bizony a lélek jajkiáltása. Igazi önismeretre van szükségünk kideríteni, hogy mi az ok, mely a tüneteket okozza. Melyek azok a lelki traumák, érzelmi sokkok, amelyek értek bennünket" (várószoba.hu, 2010.)

FOGADJ EL!

. .ezzel a betegséggel meg kell tanulni együtt élni, nem kell szégyellni, hogy nézünk ki." (HáziPatika.com, 2007.)
„Már elég régóta (35 éve) vagyok beteg ahhoz, hogy hozzászokjam. Eleinte, amikor több volt a sebem és fiatalabb is voltam, zavart a dolog. Most, ha valaki megnézi, visszanézek erősen és akkor elkapja a fejét. Volt rá precedens, hogy be is szóltam az erősen bámuló egyénnek, hogy „nem fertőz!" Én nem szoktam feltűnően megbámulni a strandon, ha beteg embert látok. Nekik - nekünk - is joguk-jogunk van élni!"
„A párom így fogad el engem, ahogy vagyok. Az elején is látta, mi a helyzet, nem vett zsákbamacskát. Attól, hogy a bőrünk nem szép, mi teljes értékű emberek vagyunk, ugyanolyan értékesek vagyunk, mint akinek egészséges a bőre."
„Negyven éve van psorim, és soha nem hittem el, hogy létezik nő a világon, aki így elfogadna. Mostanában viszont kedves, aranyos nőismerőseim sorra lehülyéznek, hogy ezt a kérdést miért nem bízom a nőkre? Nekem már mindegy, de ti még fiatalok vagytok, jó tanácsként mondom tehát, bízzátok a partnerre, hogy miként reagál..."
„34 éves vagyok, 18 éves korom óta van psorim. Nagyon jó lenne egy társat találni, olyat, aki előtt nem kell szégyellnem ezt a betegséget. Sajnos sorra kudarcba fordul minden induló kapcsolatom. Már a legelején megfutamodok, mert félek, mi lesz majd, ha megtudja az illető... Gondolom, nemcsak én érzem így, és mások is hozzám hasonlóan nehezen alakítanak ki párkapcsolatot.."
(Idézetek a Magyar Psoriasis Alapítvány Társkereső oldaláról (2006-2010.)

A pikkelysömör ápolása során gyakori probléma a holisztikus szemlélet hiánya. Ez egyrészt arra vonatkozik, hogy a testi tünetek kezelése mellett a lélek ápolására is szükség van, hiszen a tünetek alakulása szinte minden betegnél összefüggésben van pszichés tényezőkkel. Másrészt azt is jelenti, hogy a kezelés és az ápolás a teljes testre és ne csupán a problémás bőrfelületekre irányuljon, hisz a bőr egy egységes szervként működik, egy szervként táplálkozik, lélegzik, így foltokban történő ápolása nem elegendő. Nagyon fontos a természetes alapú és valóban tápláló hatóanyagokkal rendelkező készítmények alkalmazása a mosakodás, a hajmosás és a testápolás során - egyes kemikáliák hatására ugyan viszonylag rövid idő alatt látványosan javul a beteg állapota, ám elhagyásuk után visszaesés tapasztalható, melynek mértéke sok esetben olyan erős, hogy a beteg állapota a kezelések előttinél is rosszabbá válik. A szintetikus anyagok ugyanis a szervezet immunrendszerét folyamatosan gyengítik, s a gyengülő immunrendszer egyre erősebb tüneteket produkál. 

Három érdekes Angol nyelvű információs anyag a termékeinkről, sikereinkről. A képekre kattintva töltheti le, olvashatja a PDF fileokat:

 


A Pezoderm és Psorioderm termékek, melyek szigorú bőrgyógyászati és laboratóriumi ellenőrzésen mentek át. A termékek alkohol- parabén és színezékmentesek, és illatanyagaik allergén mentesek. További hasznos információkat talál a Pezomed Kft oldalán, a Psorioderm Laboratories Kft oldalán, valamint a termékeket meg is vásárolhatja az Eventus Pharma webáruházban.

Copyright © All Rights Reserved Pezomed Kft - www.pezomed.com - Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak a Pezomed Kft írásos engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a www.pezomed.com weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse DR NAGY ZOLTÁN tulajdonost, ügyvezető igazgatót. Köszönjük. Eredeti cikket olvashatja: http://www.pezomed.com/hu/hirek/a_lelek_jajkialtasa

0 megjegyzés: